Hálózatok és komparatisztika – beszámoló a kolozsvári konferenciáról

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen 2019. október 4–5-én zajlott a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Összehasonlító Irodalomtudományi Tagozatának éves nemzetközi konferenciája Hálózatok és komparatisztika: a világirodalom hálózatai Networking Comparative Literature: Networks and World Literature címmel. A konferencia ötletgazdája és szervezőbizottságának tagja volt T. Szabó Levente.

A Kutatócsoportból Maróthy Szilvia (Minkó Mihállyal és Parádi Andreával közösen) A Nyugat és korszakának teljes hálózata helyett Kapcsolati hálók felrajzolásának nehézségei címmel tartott előadást. A konferencia angol nyelvű napján Hites Sándor tartott plenáris előadást On the correspondence between Carlyle and Goethe and its networks of Weltliteratur címmel, illetve T. Szabó Levente szekció-előadást World Literature as a Network of Networks in the First International Journal of Comparative Literature címmel.

A Kutatócsoport továbbá társszervezője volt a konferencia első napján rendezett Hungarian Literature as World Literature című műhelymegbeszélésnek. Ezen a Bloomsbury kiadó világirodalmi nézőpontú nemzeti irodalomtörténeti áttekintéseket közlő sorozatába (https://www.bloomsbury.com/uk/series/literatures-as-world-literature/ ) szánt magyar kiadvány előkészítéséről hangzottak el beszámolók és hozzászólások. A megbeszélésen részt vett a román kötet két munkatársa, Mihaela Ursa és Delia Ungureanu is.

A konferencia teljes programja letölthető itt.